Om Cathrineholm

 

Cathrineholm ble grunnlagt som jernverk i 1829 utenfor Halden i Sør-Norge, og hadde sin storhetstid på 1960- og 1970-tallet. Til å begynne med produserte Cathrineholm spiker, skipskjetting og støpegods i tillegg til badekar og landbruksredskaper. I 1907 startet fabrikken opp som emaljeverk, og produserte tidstypisk emaljert kjøkkenutstyr i mange år, inntil Cathrineholm i 1954 la om grovproduksjonen i jern til finproduksjon i stål – noe som raskt ble en suksess. Det var også i 1954 at Cathrineholm startet samarbeidet med den unge norske emaljekunstneren Grete Prytz Kittelsen. Cathrineholm fikk for alvor øynene opp for den suksessrike kunstneren da Grete Prytz Kittelsen imponerte anmeldere og presse på den internasjonale kunst- og arkitekturutstillingen Triennalen i Milano. Grete Prytz Kittelsen og Cathrineholm hadde et årelangt samarbeid, der produktene som vi kjenner og elsker i dag, ble formgitt og solgt. Samarbeidet fikk stor betydning for Grete Prytz Kittelsens karriere, men også for Cathrineholm. Cathrineholm var synonymt med Grete Prytz Kittelsens design – stripene var blant hennes mest kjente og elskede signaturer, men hun var også en innovativ designer som eksperimenterte med mange former, mønstre og produksjonmetoder. Generelt traff Cathrineholm og Grete Prytz Kittelsen en trend i tiden med sine forskjellige og fargerike motiver.

Prisbelønnet design
De karakteristiske emaljeskålene fra Cathrineholm fant veien inn i tusener av hjem på 1960-tallet, særlig i Skandinavia og USA. Flere av produktene fra Cathrineholm vant gullmedalje på Triennalen i Milano i 1957. Den store suksessen gjorde at Cathrineholm fikk problemer med å dekke den store etterspørselen. De emaljerte fatene, skålene og grytene som Grete Prytz Kittelsen lagde for Cathrineholm, er i dag designikoner og ettertraktede samleobjekter. Grete Prytz Kittelsen var tilknyttet Cathrineholm helt til fabrikken ble nedlagt i 1971. Med nedleggelsen gikk det legendariske skandinaviske designklenodiet i glemmeboken, selv om Grete Prytz Kittelsen ved enkelte anledninger valgte å produsere sine emaljeprodukter ved andre fabrikker.

 

Om designeren

 

Bak Cathrineholms enorme emaljesuksess sto gullsmed, emaljekunstner og designer Grete Prytz Kittelsen (1917-2010), som ble født inn i en av Norges mest anerkjente og toneangivende gullsmeddynastier, Tostrup. Grete Prytz Kittelsen var femte generasjon. Det viste seg tidlig at hun hadde arvet sin far og farfars designforståelse og evne til nytenkning, og særlig hennes arbeid med emalje regnes blant Norges fineste og har preget norsk brukskunst og designhistorie i perioden 1945-65 til i dag.

Samarbeidet med Cathrineholm
Den progressive, kvinnelige kunstneren imponerte langt ut over Norges grenser. Blant annet på Triennalen i Milano i 1954, der anmeldere og presse sto i kø for å rose hennes design. Det ble lagt merke til hjemme i Norge og ved Cathrineholm jernverk, som kort tid etter triumfen i Milano kontaktet den unge designeren. De innledet deretter samarbeidet som skulle få stor betydning for hennes karriere. Det internasjonale høydepunktet i samarbeidet var da flere av produktene fra Cathrineholm vant gullmedalje på Triennalen i Milano i 1957.

Hverdagens heltinne
Grete Prytz Kittelsen gjorde opprør mot de ekskluderende, snobbete, privilegerte og velstående rike. Hun deltok til og med i den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig og måtte derfor flykte til Sverige i 1943. Hun dyrket idealet om høy kvalitet til lavest mulig pris. For Grete Prytz Kittelsen representerte det emaljerte kjøkkenutstyret fra Cathrineholm en visjon om å skape vakker hverdagsdesign som var tilgjengelig for alle. Til å begynne med var hennes arbeider forbeholdt en mindre elite, men med produktene i emaljert jern og stål fra Cathrineholm kunne visjonen realiseres.

Født med emaljeskje i munnen
Grete Prytz Kittelsen ble i 1917 født inn i en kreativ og kunstnerisk familie gjennom generasjoner, og i 1945 giftet hun seg med den anerkjente norske arkitekten Arne Korsmo. Ekteparet hadde et fruktbart kunstnerisk samarbeid frem til 1960, da de ble skilt. Sammen reiste de til USA i 1949-50, der Grete Prytz Kittelsen studerte ved Institute of Design i Chicago. Her ble hun god venn med mange av datidens største arkitekt- og designernavn, blant andre Ray og Charles Eames, Mies Van De Rohe og Alvar Aalto. En av parets aller nærmeste venner var imidlertid den verdensberømte danske arkitekten Jørn Utzon og hans kone Lis. Sammen dro de to parene på flere studiereiser. Jørn Utzon har blant annet sagt dette om Grete Prytz Kittelsen: «Hun er en av det 20. århundrets mest originale og teknisk dyktige designere i Skandinavia.»
Flere medier har gjennom tidene utnevnt Grete Prytz Kittelsen til Skandinavias designdronning. Også i USA, der Grete Prytz Kittelsen studerte i sine unge år, ble hun en etablert og høyt ansett designer. I et portrett har amerikanske Vogue blant annet beskrevet henne som et stilikon med ordene «One of the greatest Norwegian designers, famous internationally for her beautiful enamels».

Grete Prytz Kittelsen døde i 2010, 93 år gammel. Hun døde i sitt hjem i Planetveien i Oslo – designet av hennes tidligere mann og ektefelle Arne Korsmo. Et hus preget av funksjonalitet og minimalisme – visjonært med skyvedører i glass og stålkonstruksjoner.
De emaljerte fatene, skålene og grytene som Grete Prytz Kittelsen formga for jernverket Cathrineholm, er i dag designikoner og ettertraktede samleobjekter.